Yatırım Teşvikleri

8 Şubat 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Stratejik Yatırımlar Yasası" hükümleri uyarınca Kosova'da gerçekleştirilen belirli yatırımlar teşvik almaya hak kazanmaktadır. Yasaya göre stratejik yatırım yasanın öngördüğü kriterler ve prosedürlere göre elde edilebilir, ekonomik büyüme, istihdam ve yeni teknolojilerin uygulanmasına katkıda bulunan ekonomik ve sosyal kalkınmanın öncelikli sektörlerde projeler için ve Kosova’nın ekonomisinin rekabet becerisinin artması, ihracat büyümesi, ticaret açığının kapatılması ve Kosova Cumhuriyeti vatandaşlarının genellikle refah ve yaşam koşullarının büyümesini etkileyen sektörlerdeki yatırımlar olarak tanımlanmaktadır. Stratejik yatırım statüsünü elde etmek için asgari yatırım tutarları ilgili sektöre göre şu şekilde belirtilmiştir:

Yatırım konusu Asgari yatırım tutarı
Altyapılı enerji ve madencilik, ulaştırma ve haberleşme, sağlık 30 milyon avro
Turizm, imalat sanayi 20 milyon avro
Tarım ve gıda sanayi, endüstriyel ve teknolojik parkları, atık su ve katı atık yönetimi 10 milyon avro

 
Teşvikten yararlanmak isteyen yatırımcıların Yatırım ve İşletme Destek Ajansına, Ajansın internet sayfasında yer alan başvuru formu ile yazılı talepte bulunması gerekir. Talebin Kosova Hükümeti tarafından kabul edilmesinin ardından yatırımcı ile bakanlıklar arası komisyon görüşmeye başlar. 

Stratejik yatırım statüsü almış yatırımlar için aşağıda belirtilen teşvik unsurları sağlanır:

  • Kolaylaştırılmış prosedürler
  • İzin-ruhsat süreçlerinin tek noktada yürütülmesi
  • Temel altyapıya erişimde destek
  • Hazine arazisi temini

Arazi tahsis süreçlerinde, Kosova meclisinde yapılacak oylamada salt çoğunluk aranmaktadır. Tahsisi öngörülen arazinin belediye mülkiyetinde olması durumunda oylama ve salt çoğunluk belediye meclislerinde aranır. Tahsis süresine ilişkin hususlar yatırımcı ile Yatırım ve İşletme Destek Ajansı arasında varılacak mutabakata bağlı olmakla birlikte, yasa açısından bu süre en fazla 99 yıl olarak belirtilmiştir. 01/2018 sayılı Bakanlık talimatnamesi, tahsis süreçlerine ilişkin kapsamlı bilgiye yer vermektedir. Arazi tahsisi sürecinde bakanlıklar arası komisyon ile Ajans arasında istişare gerçekleştirileceği ve gerektiği takdirde danışmanlık şirketi veya uzman görüşüne başvurulacağı hükme bağlanmaktadır.