Madencilik

Dünyanın beşinci en büyük linyit rezervi 14.700 milyon ton ile Kosova’nın Dukagjin ve Drenica havzalarında bulunmaktadır, kömür madenleri yüzeyde olup, açık işletme yöntemiyle üretim yapılmaktadır. Dolayısıyla üretiminde kullanılan iş makinelerinin üretime uygun olması, daha az yedek parça ve ucuz işçilik nedeniyle dünyada tercih edilen en karlı kömür üretim yöntemdir.

Kosova’da; kurşun, çinko, altın, gümüş, bizmut, kadmiyum, selenyum, telleryum, nikel, kobalt, krom, bakır, magnezyum, boksit, demir gibi zengin yer altı maden rezervleri bulunmaktadır.

Ülkenin kuzey doğusunda Trepça Madenleri İngilizler tarafından 1927 yılında işletilmeye başlatılmış, daha sonraki yıllarda çevre kirliliği gerekçesiyle 2000 yılında KFOR (Kosovo Force; Kosova'da güvenliği sağlamakla görevli NATO önderliğindeki çok uluslu barış gücü) tarafından kapatılmıştır.

Madenler, halen özelleştirme sürecinde bulunması ve özelleştirme işlemlerine devam edildiğinden, birçok ocakta üretim yapılmamaktadır.

Taş ocağı ve madencilik sektörü ülkenin en önemli doğrudan yabancı yatırım alan ekonomik faaliyet kolları arasındadır. 2016-2020 döneminde sektör istikrarlı olarak doğrudan yabancı sermaye yatırımı çekmiş durumdadır. 2020 yılı içerisinde madencilik sektöründe 28.8 milyon avro düzeyinde doğrudan yabancı yatırım gerçekleşmiştir. Yıllar itibarıyla sektörde kaydedilen yabancı yatırım tutarları aşağıdaki tabloda gösterilmektedir:

Sektör 20162017201820192020
Taş ocağı ve madencilik 19.1 4.9 2.7 6.9 28.8